ISO 50001


ISO 50001:2018-as új (EIR) szabvány


ISO 50001 szabvány, energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése javítja az energiagazdálkodási teljesítményt, az energiafelhasználás szabályozottságát és ezzel a gazdálkodás eredményeit.

Az energiafogyasztás folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy közel 60%-kal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ugyanakkor több mint egymilliárd ember nem jut villamos energiához és ennél is többen kényszerülnek káros, szennyező energiaforrások felhasználására. Így nem meglepő, hogy az ENSZ 2030-as Fenntartható Fejlődési Keretrendszerének alapvető részét képezik az energiahatékonysággal és az éghajlatváltozással foglalkozó célok.

Az ISO 50001:2018 Energiairányítási rendszerek. Követelmények és alkalmazási útmutató első, 2011. évi kiadása stratégiai eszközt biztosított a szervezetek számára az energia még hatékonyabb és eredményesebb felhasználására, ezzel világszerte átalakította a szervezetek energetikai teljesítményét. Az új kiadás keretrendszert nyújt az energetikai teljesítmény irányításához és az energiaköltség kezeléséhez, miközben elősegíti, hogy a vállalatok a kibocsátáscsökkentési céloknak megfelelő mértékben csökkentsék környezeti hatásukat.

 Az ISO 50001 szabványról!

- Az ISO 50001 szabvány egy olyan energiagazdálkodási irányítási rendszer létrehozásának, bevezetésének, fenntartásának és fejlesztésének követelményeit, és a követelmények teljesítéséhez szükséges eszközrendszert kínálja fel, amelyek felhasználásával  vállalkozása képes folyamatosan javítani energiagazdálkodási teljesítményét, beleértve a hatékonyságot, az energiahasznosítást és az energiafelhasználás mennyiségét.

- ISO 50001 szabvány a gazdaságosságot legalább a következők alapján javítja: képessé teszi  vállalkozását olyan rendszerek és folyamatok kidolgozására és megvalósítására, amelyek biztosítják az energiahasznosítás folyamatainak és az energiafelhasználás adatainak naprakész monitoringját és a beavatkozást.

- ISO 50001 szabvány egy energiagazdálkodási irányítási követelményrendszer, amelynek alapján ki tud dolgozni, és meg tud valósítani olyan energiapolitikát, hozzásegíti olyan célok és akciótervek alkotásához, amelyek szignifikánsan befolyásolják az energiafelhasználást.

- Az ISO 50001 szabvány alkalmazható valamennyi a vállalkozás által felügyelt tevékenységre, függetlenül annak összetettségétől és dokumentációs rendszerének színvonalától.

A szabvány bevezetése mindezeken túl egy gyorsan megtérülő olcsó befektetés.

Az ISO 50001 bevezetésével és fenntartásával például a szervezet csökkentheti csúcsigényét, hasznosíthatja felesleges vagy hulladék energiáját, vagy javíthatja a saját rendszerének, folyamatainak vagy készülékeinek működését.


Az ISO 50001:2018 számol tehát az energiahatékonyság növelésén túl egyéb energiatakarékosságot eredményező tevékenység célszerű alkalmazásával is.

Az ISO 50001, mint irányítási rendszer eredménye a tudatosság és annak fenntartása. Avagy az eredményorientáltság a technikai és tudományos környezeti változáshoz történő dinamikus alkalmazkodás képessége.


Partnereink

  • EBOND Kft.
  • Konformitás Tanúsító Kft.
  • PC TRADE SYSTEMS Kft.
  • PROFIL - COPY Kft.
  • TACHOTAX Kft.