ISO 14001

Környezetközpontú irányítási rendszer - ISO 14001:2015    (KIR - ISO 14001)


Az ISO 14001:2015 az egyik leginkább elterjedt szabvány világszerte. Az újonnan elfogadott változat megfelel a legújabb irányzatoknak, azaz a szervezetek között egyre terjedő felismerésnek, miszerint a környezetre, a klímaváltozásra gyakorolt hatásukat befolyásoló külső és belső elemek részletes vizsgálata és figyelembevétele elengedhetetlenül fontos.

Az új változat a következő fő fejlesztéseket tartalmazza:

- a vezetőség nagyobb elkötelezettsége;
- nagyobb összehangoltság a stratégiai iránnyal;
- a környezet fokozottabb védelme, a hangsúly a proaktív kezdeményezéseken legyen;
- kommunikációs stratégián keresztül megvalósított, eredményes kommunikáció;
- életciklus-szemléletű gondolkodás, figyelembe véve minden egyes szakaszt a termék előállításától vagy a szolgáltatásnyújtás megkezdésétől az életciklus végéig.

 

Az ISO 14001:2015 környezetirányítási rendszer működtetésének célja, hogy vállalkozásod megfeleljen azon elvárásoknak, melyeket működésével szemben te magad vagy ügyfeleid támasztanak. Feladata a környezetvédelem jelentőségének hangsúlyozása, a természeti erőforrások megóvása, a szennyezések és kockázatok csökkentése, a dolgozók és a környéken élők egészségének megőrzése. Az ISO 14001 szabvány általános jellegű, tehát széles körben, bármely iparágban hatékonyan alkalmazható.

 

Az ISO 14001:2015 irányítási rendszer feladata, hogy értékeli és irányítja a gyártó/szolgáltató szervezetek által kibocsátott termék, szolgáltatás, vagy belső munkafolyamatainak a környezetre gyakorolt káros hatásait, valamint folyamatosan javítja a környezettel való harmonizálás és a szervezetre vonatkozó törvényi előírásoknak való megfelelés színvonalát. Az Európai Unióban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetünk védelme, megóvása.

 

A KIR előírásait az MSZ EN ISO 14001:2015 általános szabvány tartalmazza, amely egyaránt alkalmazható a gyártó, a szolgáltató, és a kereskedelmi jellegű cégekre. Célszerűen alakítható a legkisebb vállalkozástól kezdve a legnagyobb multinacionális cégek igényeinek megfelelően.


Gyakorlatilag a rendszer kiépítése során részletesen és közösen felmérjük, hogy milyen szennyeződések, milyen formában kerülnek, vagy kerülhetnek ki a cég tevékenységéből következően a környezetbe.

Környezeti hatás: Bármely változás a környezetben / akár kedvező, akár kedvezőtlen / amely teljes egészében, vagy részlegesen egy szervezet tevékenységéből, termékeiből, vagy szolgáltatásaiból ered.

Természetesen a KIR rendszer csak azokra a környezeti hatásokra vonatkozik, amelyeket a cég ellenőrizni tud, és amelyekre várhatóan hatást tud gyakorolni.Partnereink

  • EBOND Kft.
  • Konformitás Tanúsító Kft.
  • PC TRADE SYSTEMS Kft.
  • PROFIL - COPY Kft.
  • TACHOTAX Kft.